HAKKIMIZDA»Tarihçe

ÇEVRE KORUMA VAKFI HAKKINDA

 

30 Ocak 2002 tarihinde, çevre ile ilgili Kurum ve Kuruluşların temsilcileri bir araya gelerek “ÇEVRE KOMİTESİ “ oluşturmuş, bu komitenin hazırladığı tüzük Vakıflar Genel Müdürlüğü’ nün olumlu görüşü de alınarak , doksan   iki kurucu üye tarafından imzalanarak ‘Vakıf Senedi’(yada Vakfiye)  olarak yürürlüğe girmiş ve  Çevre Koruma Vakfı(ÇEKOVA)  ortaya çıkmıştır.

Bütün çağdaş ülkelerde olduğu gibi, kamuoyunu yönlendirici, devlet yöneticilerini uyarıcı ve etkileyici  saygın ve etkin  bir sivil toplum örgütü(STÖ) olarak ÇEKOVA faaliyetlerine başlamıştır.

VAKFIN AMACI, HER TÜRLÜ ÇEVRE KİRLENMESİNİ ÖNLEMEK, ÇEVREYİ VE ÇEVRE BİLİNCİNİ GELİŞTİRMEK  VE ÇEVRE SAĞLIĞINI KORUMAKTIR.

Vakıf, bu amacını gerçekleştirmek için, tüzükte on bir madde olarak belirlenen işlem ve hizmetlerde bulunmayı hedef olarak koymuştur.

Çevre Koruma Vakfı Faaliyet Alanları:

a) Çevrenin atılan çöplerle kirletilmesini önlemek, halkı aileden başlayarak  ,okul  süresince de eğitmek ve çevre kirliliğinin yaratacağı zararları anlatmak ;bu amaca yönelik yaygın iletişim araçlarını kullanmak ve her türlü faaliyette bulunmak.

b)Dağların, sahillerin, milli parkların , orman alanlarının, sulak alanların ve benzeri doğal zenginliklerin bilinçsiz bir şekilde kullanılarak tahrip edilmesini önlemek.

c)Doğadaki yabani varlıkların ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi için  gereken her türlü etkinliği ve girişimi yapmak ve bu yönde yapılacak tüm etkinliklere katkıda bulunmak.

d)Çevre estetiğini bozacak her türlü çarpık yapılaşmaya karşı mücadele etmek.

e) Her türlü gürültü kirliliğine karşı insan sağlığının korunması için gerekli önlemleri almak ve bu amaç için girişim ve etkinlikler yapmak.

f) Her nevi tüketim maddesi ambalajlarının çevre kirliliğini artırmasını önlemek ve kullanılmış ambalajları halkın da yoğun eğitimi ve katkısı sağlanarak destekleyici   çeşitli faaliyetlerle yaygın olarak toplatılmasını ve ekonomiye geri kazandırılmasını sağlamak.

g) Tüketim maddeleri ambalajlarının yarattığı çevre kirliliği ve alınacak önlemler konusunda bu konuyla ilgili teknolojiyi   yakından takip ederek geliştirmek.

h) Tüketim maddeleri ambalajlarının yaygın olarak geri toplatılmasını   öngören faaliyetleri desteklemek, radyo, televizyon, yazılı basın, seminer  , konferans, sempozyum gibi iletişim vasıtaları ile bu konuda geniş halk eğitimi sağlamak , eğitim kurumları ve iş yerlerinde bu konularda yapılacak çalışmaları desteklemek.

i)Vakfın amacı ile ilgili ulusal, bilimsel ve mesleki toplantılar düzenlemek ve toplantılarla ilgili hizmetleri sunmak.

j) Vakıf amaç ve çalışma konularıyla ilgili etkinliklerde gereğinde kamu kurumları, kamu   kuruluşları , yerel yönetimler ve diğer kuruluşlarla müşterek çalışmalar yapmak ve  bu çalışmalara yardımcı olmak.

k) Vakfın amacının gerçekleşmesi için gereken ve Vakıf Yönetim Kurulunca gerekli görülen diğer iş, işlem  ,tasarruf ve hizmetleri yapmak.

 

9 Haziran 2002 tarihinde kurucu üyelerin yaptığı ilk Genel Kurul toplantısında,11 üyeden oluşan Mütevelli Heyeti seçilmiş, başkanlığa da Kenan Atakol  getirilmiştir.  Sonrasında da Mütevelli Heyeti yaptığı ilk toplantıda ,9 kişiden oluşan Yönetim Kurulu’nu seçmiştir

Mütevelli Heyeti Başkanı ayni zamanda Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Çevre Koruma Vakfı’nın merkezi Lefkoşa’dadır.

 

Adres: Tanzimat Sokak No:56 Lefkoşa. Tel:2283770

Vakıf, yönetim kurulu oluştuktan hemen sonra ülkemizin çevre sorunları üzerine etkili ve sonuç alıcı biçimde gitmeye başlamış; Salamis sahillerinde, Yeniboğaziçi Belediyesi hudutları dahilinde kıyıya kadar sokulan çirkin yapılaşmayı, yerinde eylem yaparak ortadan kaldırmayı başarmıştır.

Çevre bilincini yaratmada en etkili yöntemin ‘Eğitim’ olduğu noktasından hareket ederek, 25 Ağustos 2005 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalamıştır. Bu protokol uyarınca İlkokullarda çevre bilincini aşılamak üzere bir uygulama başlatılmıştır. Bu amaçla Vakıf ABC Çevre Kitabı hazırlayıp okullara dağıtma ve bu alanda eğitim verecek gönüllü elemanlar yetiştirme yönüne gidilmiştir.

Günümüze gelinceye kadar;  Çekova, ülkemizin çevre sorunlarıyla ilgili uyarılar yapmaya, ziyaretler gerçekleştirmeye, basına açıklamalarda bulunarak ve organize edilen Çevre Platformu toplantılarına ve özellikle imar planı çalışmalarına katılarak hizmet etmeye çalışmaktadır.

Vakfın yönetim kurulu başkanlığını Kenan Atakol(Dışişleri Eski Bakanı), kurulduğu yıl olan 2002 den 2017 ye kadar, eşi Gönen Hanım’ın yakın desteği ile sürdürmüştür. 2017 yılında Meclis Eski Başkanı ve Başbakan Hakkı Atun başkanlığı devralmış, Mayıs 2019 da başkanlığı (Dr.Burhan Nalbantoğlu eski Başhekimi )Dr. Rifat Siber’e devretmiştir.

2 Mayıs 2019 da oluşan Çevre Koruma Vakfı Mütevelli Heyeti:

  1. Dr. Rifat Siber (Başkan)
  2. Hakkın Atun
  3. Şansel Soyel
  4. Nazım Kaşot
  5. Onur Borman
  6. Emine Kaner
  7. Abdülkerim Karamanoğlu
  8. Faik Koyuncuoğlu
  9. Mehmet Ali Çelik
  10. Ahmet Savaş Örek
  11. Serkan İlseven

 

 

2 Mayıs 2019 da oluşan Yönetim Kurulu:

  1. Dr. Rifat Siber(Başkan)
  2. Hakkı Atun
  3. Mehmet Ali Çelik
  4. Serkan İlseven
  5. Fisun Esatoğlu
  6. Ahmet Savaş Örek
  7. Can Conkbayır
  8. Uyum Vehit
  9. Yalçın Cemal